Hem vingut a escoltar què ha de dir l’ajuntament sobre els privats. I venim, tot i que estem en desacord amb la manca de metodologia de les convocatòries, la falta de concreció sobre les negociacions, l’absència d’actes, l’incompliment del calendari i, sobre tot, amb la sensació que aquestes reunions no són de treball, són taules informatives.
Al nucli antic del barri el senyor Nuñez és propietari del 70 o 80% dels solars. NyN va adquirir moltes propietats i terrenys just abans d’aprovar-se la MPGM de 2002. En alguns casos, com va ser el cas de l’edifici que quedava just a sota del consolat danès, va adquirir parcel·les que en pocs mesos va veure com l’Ajuntament li comprava quintuplicant la seva inversió. En d’altres va mantenir la propietat, però ara amb la nova regulació de l’Ajuntament, que li permetria la construcció de blocs de moltes alçades. És a dir: un pla municipal va servir per a que un privat, en aquest cas NyN, multipliqués el valor de les seves propietats en cosa de mesos.
Tot això es va fer amb l’excusa de dos vials que a dia d’avui han estat descartats perquè, tal i com ja dèiem llavors, no eren ni necessaris ni urbanísticament raonables. Per tant entenem que el MPGM era un simple procés especulatiu com hem tingut a tants d’altres indrets de la nostra ciutat. Nosaltres portem des de llavors intentant, primer que el veïnat afectat fos re-allotjat al barri, després que es paressin els enderrocs, es mantingués el màxim possible l’antic barri i la seva orografia i, sobretot, que comencéssim a reconstruir el barri de Vallcarca.
Des de principis de 2015, que van començar les taules, a banda d’haver endarrerit llicències encara no s’han depurat responsabilitats per compensar l’agravi produït a moltes veïnes durant tants anys, i no ens sembla tampoc que hi hagi una voluntat ferma de complir amb el que s’havia plantejat inicialment: reducció de metres quadrats, protecció del nucli antic, tenir consideració de les propostes veïnals (que per cert vosaltres mateixos heu incitat), etc.
En el cas de la petanca i solar de sota avui sabem que heu aprovat la llicència de NyN per la construcció d’un bloc que trencarà completament amb els consensos veïnals adquirits fins ara sobre el barri i convertirà en paper mullat el concurs d’idees impulsat per l’Ajuntament. Malgrat que l’Ajuntament assegura haver negociat amb NyN alguns canvis en els seus plans de construcció, en el cas d’aquest bloc NyN s’hi ha negat en rodó. Què penseu fer d’això?
Ara sabem que a la Cantera s’està dibuixant un altre projecte per fer una proposta millor per NyN. Sabem que al pipican s’accepten propostes fetes. Finalment, sabem que a C/ medes els canvis els hi han agradat, tot i que és una UA que encara no s’ha treballat del tot. Però, novament, què passa amb la petanca? amb el solar de sota la petanca? amb l’hort? (S’ha parlat amb Fité?) amb Farigola 24? On esteu? ES TRACTA DEL CASC ANTIC DEL BARRI QUE US VEU COMPROMETRE A PROTEGIR. Esteu parats? Hi ha reducció d’alçades? S’ha parlat de la possibilitat de permutar metres quadrats amb NyN per baixar alçades? S’ha pensat treballar amb els costos i invertir part dels 97 milions de superàvit de l’ajuntament?
A Vallcarca hem decidit organitzar-nos. No volem el mafiós Núñez y Navarro, que pretén construir grans blocs de pisos, ignorant els consensos veïnals que demanen mantenir la morfologia de poble-barri. El model NyN construirà habitatges de preus inassolibles que la majoria de nosaltres no ens podrem permetre mai, contribuint a l’expulsió del veïnat actual i substituint-lo per un altre amb un alt poder adquisitiu. Per tal de revertir aquesta situació, reclamem als polítics:
1. Que seguiu negociant amb fermesa amb els privats. Cal forçar que aquests s’ajustin als criteris consensuats pel veïnat o bé, sinó s’avenen, que venguin, permutin o s’expropiïn els solars. A més a més, no podem permetre que en cas d’expropiació, es contempli el subjectiu “lucre cessant” (el guany que suposadament deixa d’obtenir), i demanem que se li pagui a aquestes empreses a preu de sòl un cop s’hagin fet auditories per esclarir com es van produir aquestes adquisicions i depurar responsabilitats.
2. Apostem per la construcció d’habitatge de lloguer assequible per a la majoria del veïnat en terrenys de propietat pública. I volem que es cedeixin terrenys per a la implantació de cooperatives d’habitatge en règim de cessió d’ús, com alternativa per acabar amb el problema habitacional a la ciutat.
3. Reclamem que es compleixi amb els consensos veïnals i es rebaixin les alçades dels edificis que s’hagin de construir al nucli antic de Vallcarca (petanca i solar de sota), preservant així la morfologia de poble-barri.
4. Reclamem que es mantingui l’hort i la resta de la plaça dura que hi ha fins el carrer Farigola com espai públic i autogestionat i eix de cohesió social.
5. Reclamem que la construcció de habitatges inclogui comerç a la planta baixa per tal de fomentar un teixit econòmic productiu i comercial local, com alternativa a la precarietat laboral que generalitza el sector serveis i el comerç de multinacional o franquícia que cada dia augmenta a la ciutat. Cal que el Pla d’Usos previst al districte ho tingui en compte.
6. Volem que Vallcarca esdevingui un barri sostenible, verd i cohesionat socialment, però a la vegada sigui un barri assequible per a les classes populars.
Amb aquest panorama estem reconsiderant la nostra participació activa en aquestes taules, doncs pensem que tenim molt més a guanyar des del carrer que no pas fent seguidisme de les vostres trobades que com ja hem dit no tenen res de negociació. Estem cansades de no veure resultats i de perdre el temps mentre ens maregeu amb informacions contradictòries i poc fiables. El conflicte amb els privats és el moll de l’os de la problemàtica que afecta a Vallcarca, i no li esteu donant la importància que realment té.
Si la protecció del nucli antic només pot fer-se efectiva si deixa d’estar en mans de Núñez i d’altres propietaris privats, penseu si els voleu indemnitzar amb els milions de superàvit o si els voldreu permutar per altres terrenys.
Si en les properes setmanes no rebem notícies que ens facin veure que remem en la mateixa direcció, des de l’assemblea de Vallcarca ens replantejarem el nostre paper en aquestes taules. Doncs ja fa massa temps que tenim la sensació que hi aportem temps, idees, propostes i que en realitat no serveixen per canviar absolutament res.
Assemblea de Vallcarca, 9 de març de 2017
Deixa un comentari