Som un grup de veïnes del barri que, tant a títol particular com vinculades a diverses entitats veïnals, ens adrecem als veïns i veïnes de Vallcarca i als seus representants polítics. En una de les últimes trobades amb l’ajuntament, on molts partits polítics estaven presents, ens vam assabentar que en el marc del que es coneix com a projecte de l’Eix verd de Vallcarca que preveu l’MPGM de 2002, s’inclouen la construcció d’una sèrie de noves infraestructures (subestació elèctrica, col·lector d’aigües residuals i planta de BCNeta de compactament de residus) que afectaran el nostre barri en els propers anys.
Ens preocupa, d’una banda, la poca informació que dona l’ajuntament sobre aquest projecte. De fet, el passat dijous 28 de febrer ens vam trobar amb altres veïnes i vam poder constatar, novament, que una gran part del veïnat desconeix el que implica la construcció d’un eix verd a Vallcarca.
Per això seguim reclamant que s’informi al veïnat (en un sentit ampli) del punt en el qual ens trobem (s’ha licitat la obra del col·lector?) i sobre tot que s’informi els directament afectats en l’àmbit (més enllà d’una exposició sobre la Barcelona verda).
D’altra banda ens preocupa que el que mou les últimes reunions amb el regidor i aquest ple siguin les presses, més o menys interessades, per la propera convocatòria electoral.
És just reconèixer, amb matisos, que el pla del 2002 implica una ampliació de l’espai públic i la revalorització de diferents espais de Vallcarca. Sabem que la rambla és un projecte que ve de lluny i que està llargament reivindicat per una part de les veïnes del barri; Nosaltres tampoc ens oposem a un Eix verd al barri però pensem que s’ha de fer millor. No dubtem que tothom (veïnes, entitats veïnals i partits polítics) volem millorar la convivència i els espais als nostres barris, però les qüestions són: quin serà el preu social, ambiental, polític i econòmic a pagar? i de veritat tal i com està dissenyat l’eix verd (previst en l’MPGM de 2002) compleix allò que promet?
Per això demandem:
- No tornem a la rambla verda que preveu l’MPGM de 2002 ja que és una manera de fer urbanisme que està totalment obsoleta.
- No utilitzeu Av vallcarca i l’àmbit Bolívar com un forat on encabir totes les infraestructures i equipaments de ciutat (subestació, col·lector, equipament BCNeta de compactament de residus) que no resolen els problemes que té el barri. (Recordem que el col·lector no resol el problema d’inundació de la zona del Metro de Vallcarca i només respon a simulacions virtuals sobre hipotètiques inundacions dels Jardinets de Gràcia)
- Fem urbanisme a peu de carrer i amb participació del veïnat. Aquesta fórmula ja ha funcionat en altres àmbits del nostre barri. Reclamem unes jornades participatives.
- Centrem-nos en la idea de fer un espai verd de veritat. No acabem fent una plaça dura tacada de verd. Si aquestes infraestructures es duen a terme seran incompatibles amb una plantada d’arbres.
En definitiva, estem disposats a arribar a acords sobre pacificació d’avinguda Vallcarca, sobre espais verds, no a la estació elèctrica, alternatives al col·lector, etc. però aquestes obres de ciutat no poden fer més veïnes fora del barri.
Deixa un comentari